Snus -gör det själv!

Jag har bestämt mig för att försöka göra eget snus som är minst lika bra som 1:an, här kan du läsa om mina försök.

Allra roligast är det ju att göra snuset helt från grunden, alltså odla egna tobaksplantor som jag skördar, torkar och fermenterar. Så jag har beställt lite frön som jag ska så lite senare i vår.

Men jag orkar inte vänta ett helt år på att få mitt egna snus färdigt så jag börjar med en snussats, Ekens original 1kg.

Snuset ska ju bakas i en ugn och för att inte familjen ska klaga så byggde jag mig en snusugn, jag letade på nätet efter tips och kom fram till att en modifierad elektrisk kylbox får bli snusugn.

Kylboxen modifierade jag genom att koppla strömmen till kylelementet via en vippomkopplare så att jag ska kunna växla mellan varmt och kallt, se kopplingsschema. Jag borrade hål för en termometer så att jag kan läsa av temperaturen utan att öppna locket. Istället för en kylbox så kan man ju naturligtvis köpa en färdig kyl/värmebox, men dessa var mycket dyrare. Fördelen med en elektrisk kylbox jämfört med andra varianter av snusugnar som jag har sett, är att den har en fläkt som cirkulerar luften i boxen och därmed sprider värmen jämt. Temperaturen i boxen stannade på 74 grader efter några timmars körning.

Delarna till snusugnen

KylboxTransformatorStrömbrytareTermometer

Kylbox och transformator  från Jula                                                                           Vipp omkopplare och termometer från Kjell.com

Reultatet:

Kylbox

Det är viktigt att det snuset ligger tätt i ugnen, jag hittade en glasburk på Ikea som passar utmärkt för ändamålet, burken rymmer 500gr snus. Under locket sitter en silikonpackning som håller tätt!

Glasburk

Nu ska jag blanda tobaken en gång om dagen till dess att det har blivit snus, det borde ta 3-4 dagar om jag har förstått det hela rätt. Efter ett dygn mätte jag 68 grader i snuset, jag hällde över snuset i en bunke och rörde om, jag har läst på några sidor att man ska röra om en gång per dygn på grund av att det skapas en skorpa på snuset. Jag fick ingen skorpa på snuset så jag tror det kan vara onödigt. Efter lite mer än 1,5 dygn så blandade jag i tillsatserna som följde med snussatsen, först blandade jag ned specialstärkelsen torr i snuset, rörde ihop natriumkarbonat och propylenglykol med 200 ml vatten. vätskan hällde jag i tobaken och  blandade ordentligt med elektrisk elvisp, därefter skickade jag in allting i snusugnen igen.

Idag ska jag så några tobaksfrön, mest för att se hur den utveklas så att jag lär mig tills dess att den stora sådden ska göras. Jag odlar plantorna inomhus tills dess att jag kan flytta ut dem, plantornar kommer att få blomma så att jag får frön till nästa år.

 

snus@glaven.se